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The Financial Crimes Enforcement Network ("FinCEN") is issuing this guidance to clarify, for 

currency transaction reporting purposes, the aggregation of multiple transactions conducted by 

businesses with common ownership.  Subsequent to a ruling on this issue,1 FinCEN received 

requests from financial institutions for further guidance.  In particular, requestors were interested 

in guidance that addressed common ownership aggregation beyond the limited set of 

circumstances discussed in FinCEN Ruling 2001-2.  That ruling was specific to an individual 

who owned three incorporated businesses with separate tax identification numbers and accounts, 

and who made a practice of using funds from one account to pay for the expenses associated 

with the other businesses.2  FinCEN is supplementing that ruling with the following additional 

guidance.  

 

Did the Same Person Conduct the Transactions? 

 

FinCEN’s regulations implementing the Bank Secrecy Act (“BSA”) require financial institutions 

to aggregate multiple currency transactions “if the financial institution has knowledge that [the 

multiple transactions] are by or on behalf of any person and result in either cash in or cash out 

totaling more than $10,000 during any one business day.”3  Accordingly, the financial institution 

must file a currency transaction report (“CTR”) when it has knowledge that the same person4 has 

conducted multiple transactions that total more than $10,000 in currency in one business day or 

when it has knowledge that multiple transactions that total more than $10,000 in currency in one 

business day are on behalf of the same person.  

 

                                                 
1 FinCEN Ruling 2001-2, Currency Transaction Reporting: Aggregation (Aug. 23, 2001). 
2
 Id. 

3
 31 CFR § 1010.313 (2011). 

4
 A person that gives or receives currency as a function of its agency relationship with a financial institution is not a 

transactor for the purposes of the CTR requirements.  Instead, the transactor is the individual who gives the currency 

to or receives the currency from the financial institution’s agent.  An individual conducting a transaction with the 

agent of a financial institution is considered to be conducting a transaction directly with the financial institution.  If 

the financial institution receives or provides currency through multiple transactions with the same individual through 

the financial institution’s agent, the financial institution will need to consider the aggregation of the amounts of 

those transactions for the purpose of complying with CTR requirements.  See FIN-1988-R005 (“Knowledge by the 

Bank's agent […] that the currency was received in multiple transactions, is attributable to the Bank.  The Bank must 

assure that […] its agent […] obtains all the information and identification necessary [for the Bank] to complete 

[and file] the CTR”).  



 

For example, a financial institution is considered to have knowledge that the same person 

deposited $11,000 in cash transactions in a single business day if it is aware that the same 

individual made both a $5,000 cash deposit into his personal account and, later that same 

business day, a $6,000 cash deposit into his employer’s business account.  Accordingly, the 

financial institution is required to file a CTR.  Specifically, the financial institution is expected to 

complete two sections identifying the persons on whose behalf the transactions were conducted.  

The remaining parts of the CTR should be filled out according to the form instructions. 

 

On Whose Behalf Were the Transactions Conducted?  

 

Although multiple businesses may share a common owner, the presumption is that separately 

incorporated entities are independent persons.5  Therefore, the currency transactions of separately 

incorporated businesses should not automatically be aggregated as being on behalf of any one 

person simply because those businesses are owned by the same person.  The presumption that the 

entities are separate, however, is rebuttable.  It is ultimately up to a financial institution to 

determine, based on information obtained in the ordinary course of business, whether multiple 

businesses that share a common owner are, in fact, being operated independently depending on 

all the facts and circumstances.  The results of this determination affect whether the businesses’ 

currency transactions should be aggregated for purposes of complying with currency transaction 

reporting obligations. 

 

If a financial institution determines that these businesses (or one or more of the businesses and 

the private accounts of the owner) are not operating separately or independently of one another 

or their common owner – e.g., the businesses are staffed by the same employees and are located 

at the same address, the bank accounts of one business are repeatedly used to pay the expenses of 

another business, or the business bank accounts are repeatedly used to pay the personal expenses 

of the owner – the financial institution may determine that aggregating the businesses’ 

transactions is appropriate because the transactions were made on behalf of a single person.   

 

When determining whether to aggregate transactions as being on behalf of the same person, a 

financial institution must use its knowledge of relevant facts and circumstances.  There are no 

universal rules applicable to any situation.6  Once a financial institution determines that the 

businesses are independent, then it should not aggregate the separate transactions of these 

businesses.  Alternatively, once a financial institution determines that the businesses are not 

independent of each other or their common owner, then the transactions of these businesses 

should be aggregated going forward. 

 

For example, a bank knows that Company A and Company B have the same owner, operate out 

of the same address, and continually comingle funds between their separate accounts.  Because 

of this information, the bank has determined that Company A and Company B are not 

independent of each other.  One day, an employee of Company A deposits $6,000 into the 

                                                 
5
 See 18 Am. Jur. 2d Corporations § 2 (“A corporation is a legal entity with an identity or personality separate and 

distinct from that of its owners or shareholders and must be thought of without reference to the members who 

compose it”). 
6
 See e.g. FinCEN Ruling 2001-2, Currency Transaction Reporting: Aggregation (Aug. 23, 2001). 



account of Company A.  That same business day, an employee of Company B deposits $5,000 

into the account of Company B.  Because the bank has determined that the businesses are not 

independent of each other, the bank should file a CTR listing Company A and Company B in 

separate sections indentifying the person(s) on whose behalf the transaction is conducted and 

listing a cash-in deposit of $11,000.  The remaining sections of the CTR should be filled out 

according to the form instructions. 

 

* * * * *  

Financial institutions with questions about this guidance or other matters related to compliance 

with the Bank Secrecy Act and its implementing regulations may contact FinCEN's regulatory 

helpline at (800) 949-2732.  


