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Case #1—Things are getting better.
The new Customer Due Diligence Requirements (CDDR) are now law. FinCEN issued a “frequently asked questions” document on April 3, 2018 that provided much needed clarity. However, there’s still a lot of questions; please let us discuss the four we’re most often asked.
Question 1: Where in the CDDR document does it say banks have a grace period for completing beneficial ownership information (BOI)?  

Answer 1: Page 32 of the CDDR document has the following verbiage.

“In this regard, FinCEN declines to impose specific account-opening procedures on financial institutions, and believes that financial institutions should be able to integrate this new requirement into their institution’s existing procedures with little disruption.” 

This statement implies that banks can use the same “grace period” guidelines that are allowed for a personal customer information program (CIP). What’s allowed for a personal CIP? Here’s the verbiage from the first sentence of the Customer Verification section of the law.
“The CIP must contain risk-based procedures for verifying the identity of the customer, within a reasonable period of time after the account is opened.”
What is a reasonable period of time? We asked folks we know at OCC, FRB, FDIC and NCUA. Everyone we spoke with (23 people) agreed that 30 days is reasonable. 

Question 2: Beneficial ownership information (BOI) has to be collected when a triggering event occurs. Are CD and loan renewals a triggering event? 
Answer 2: Yes—but in a modified way. Please let us explain.
· The aforementioned FinCEN FAQ document, on page 8, references section 326 of the USA Patriot Act. USAPA states “… each time a loan is renewed, or a certificate of deposit is rolled over … a new account is established.” And CDDR dictates that BOI must be obtained for each new account. 
However, on page 10 of the FAQ, FinCEN makes this statement.

· “At the time of each subsequent renewal, to the extent that the legal entity customer and the financial service or product (e.g., loan or CD) remains the same, (if) the customer certifies or confirms that the beneficial ownership information previously obtained is accurate and up-to-date, and the institution has no knowledge of facts that would reasonably call into question the reliability of the information, the financial institution would not be required to collect the beneficial ownership information again.”
But, things are never as simple as they first seem; page 10 also has this directive.

· “… if at the time the customer certifies its beneficial ownership information, it also agrees to notify the financial institution of any change in such information, such agreement can be considered the certification or confirmation from the customer and should be documented and maintained as such, so long as the loan or CD is outstanding.”
Bottom line for CD and loan renewals: if there’s been no changes in ownership, and the customer agrees to notify the bank in the event a change occurs, no additional measures are required. However, the FAQ requires banks to maintain proof of this commitment, for as long as the CD or loan is active. So, have a commitment-form ready for the customer to sign and make sure you keep it.
Special note: on May 16, 2018 FinCEN issued a 90-day exception for some CDs and loans. Specifically, through August 9, 2018, banks do not have to obtain beneficial ownership data on renewed CDs and loans opened prior to May 11, 2018. On or before August 9, 2018, FinCEN intends to offer additional guidance on this matter.
Question 3: Can we accept an expired driver’s license or passport for beneficial ownership CIP?
Answer 3: If this is the initial CIP of the beneficial owner, the answer is no. 31 CFR 1020.220(a)(2)(ii) (A)(1) clearly states that a government-issued ID presented for CIP cannot be expired. 
However, if this is a situation where BOI for a previously-known person is again being obtained, you’re probably OK—as long as the expiration is recent. (We asked several regulators this question and thirteen responded: their responses are summarized below.) 
· Eleven people said you could accept the expired ID, if the expiration was a recent event.

· Two said this is a CIP exception and the customer should be given 30 days to resolve it. 

Question 4: Does a change in account-signors create the need to update BOI?
Answer 4: This is not a requirement of law. But to us, a change in signors is more of a triggering event than the auto-renewal of a CD … and all of the regulators we asked agreed.
“What we’re discussing,” said a senior regulator, “is treating signor changes like CD renewals: have the customer attest that there’s no changes in ownership and have them commit to informing the bank, if such a change occurs.” We think this is a great idea; we hope it becomes policy.
Editor’s note: on our web site at http://www.barnettsoftware.com/newsletter/current-edition/ you’ll find a document we created for our customers, to help them better understand beneficial ownership and the new customer due diligence requirements. Please feel free to download the document and share with your bank.

For less than half of what Verafin and Bankers Toolbox charge, we’ll provide great systems and excellent customer support. We’re Wayne Barnett Software. Our products are affordable and easy to use. And, we offer a 30-day free trial. Folks, we take the stress out of buying BSA software.  Please give us a chance to earn your business. 

Our phone number is 469-464-1902. Our e-mail is wbarnett@barnettsoftware.com. Thanks for reading.[image: image1.png]
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